Kompletna popotresna sanacija največje ekonomske šole na Hrvaškem

19. dec. 2023
V Zagrebu izvajamo dela na kompletni popotresni sanaciji in rekonstrukciji največje ekonomske šole na Hrvaškem – Prva ekonomska škola Zagreb na Medulićevoj 33.

Zgradba je del sklada za protipotresno obnovo Zagreba saj je bila hudo poškodovana v potresu iz leta 2020. Zgradba je bila sicer prvotno zgrajena leta 1892 in je pod zaščitenim varstvom kulturne dediščine. Zaradi tega razloga je obnova stavbe izredno zahtevna saj je potrebno ohraniti prvotni videz šole. S štirimi nadstropji na 7.000 m2 predstavlja največjo ekonomsko šolo na Hrvaškem.

 

Po potresu z magnitudo 5,5 po Richterjevi lestvici je bilo ugotovljeno da je najbolj poškodovana stropna konstrukcija objekta in nosilni zidovi. V sklopu celovite obnove je s projektom predvidena kompletna konstruktivna sanacija zgradbe in njeno izboljšanje na stopnjo potresne odpornosti.

 

Sanacija se izvede skozi celo zgradbo vertikalno od temeljev do strehe ter horizontalno v vseh medetažnih ploščah. Predvidena je tudi kompletna obnova podov, zidov, stropov, notranjega in zunanjega stavbnega pohištva ter fasade. Konstruktivna sanacija temeljev se izvede z razširitvijo obstoječih temeljev za 20cm, stene v kleti se dobetonirajo za 20cm, temeljna plošče se naredi nova v debelini 25cm.

 

Vidne razpoke na zidovih se injektirajo z injekcijsko maso, stene ojačajo s torkret betonom ali karbonskimi trakovi in mrežami, loki in oboki se ojačajo s karbonskimi trakovi. Zidovi in tla se finalno obdelajo po izvornih podlagah.

Top